От обявяването на независимостта в Нигер през 1960-а година военните в

...
От обявяването на независимостта в Нигер през 1960-а година военните в
Коментари Харесай

Превратът в Нигер обърка много планове

От оповестяването на независимостта в Нигер през 1960-а година военните в страната неведнъж са се месили брутално в политиката. Армията е провела пет преврата. В края на юли тя смъкна демократично определения президент Мохамед Базум.

Но даже и без прелом въздействието на армията върху политиката на Нигер е доста, написа АРД. Двама от определените президенти на страната излизат от нейните редици. Генерал Абдурахаман Чиани, който пое властта предходната седмица, преди този момент дълги години е бил отпред на президентската армия. Твърди се, че на този си пост той е предотвратил няколко опита за прелом. Чиани поддържа мирното и демократично предаване на властта през 2021-а година, което беше казус в историята на страната. Твърди се обаче, че генералът е обмислял отстраняването на последния президент от поста му.

Тиани публично оправда протеста с влошената обстановка със сигурността и с " неприятното ръководство ". Първото евентуално визира активността на ислямистките групировки и милиции в района на Сахел, свързани с терористичните организации " Ислямска страна " и " Ал Кайда ". Опитите за изтласкването им към този момент са по-скоро несполучливи, показва немската медия.

Демократично определеният президент Мохамед Базум към момента е в столицата Ниамей. Той поддържа оттова връзка с представители на африкански страни и други страни отвън континента. Партията му заяви, че в понеделник военните са арестували минимум 180 нейни членове, в това число няколко министри.

Съседните страни и африканските организации

Западните съседки на Нигер - Мали и Буркина Фасо - заеха страната на пучистите в Нигер. И Гвинея изрази поддръжка за новите управници. Всичко това си има пояснение, акцентира АРД: и в трите страни отпред са военни хунти, пристигнали на власт в годините след 2021-а.

След осъществените на тяхна територия преврати Мали и Буркина Фасо се отвърнаха от Запада и се обърнаха към Русия. Но към този момент стигат прекомерно надалеч в солидарността си с пучистите в Нигер: те се оповестиха срещу опасността от наказания по линия на Западноафриканската икономическа общност ECOWAS и обявиха, че в случай че организацията се намеси, ще го възприемат като оповестяване на война. Наблюдателите обаче не са уверени, че тези страни разполагат със съответния боен капацитет, отбелязва АРД.

Нигер е една от най-бедните африкански държавиСнимка: REUTERS

Африканският съюз неотложно осъди преврата и даде на военните 15-дневен период да се върнат в казармите си. Както бе декларирано, " има подготвеност да се приложат всички нужни средства, в това число наказания " против разбунтувалите се военни. Реакцията на ECOWAS бе сходна, като тази организация към този момент наложи наказания на Нигер и сложи ултиматум на краткотрайното държавно управление: в границите на седмица Базум още веднъж да стане президент на страната, в противоположен случай ще бъде подхваната военна намеса.

Този ултиматум изтича в края на седмицата и тогава ще се разбере дали ECOWAS ще извърши заканата си. Узурпаторите на властта в Нигер обаче би трябвало да си дават сметка, че организацията към този момент неведнъж е правила военни интервенции в държавите-членки, показва немската медия. Военното крило на ECOWAS се е намесвало в спорове в Либерия, Сиера Леоне, Гвинея Бисау и в Кот д'Ивоар, само че оттова не следва безусловно, че и в този момент ще се стигне до интервенция при несъблюдение на изискванията.

Русия може да се възползва

Засега не може да се каже изрично дали Русия е забъркана в преврата в Нигер. Първоначално външният министър Сергей Лавров съобщи, че е належащо възобновяване на конституционния ред в страната. Русия била  " на мнението, че превратът е противоконституционен ", означи още той.

Руското държавно управление от години се пробва да разшири въздействието си в Африка и да отблъсне Запада оттова, написа немската медия. Интересите на Москва са както стратегически, по този начин и стопански. В района Русия разчита и на групата " Вагнер ". В Мали и Буркина Фасо съветските наемници се борят против ислямистките милиции по покана на военните хунти на двете страни. Това накара западните страни да изтеглят военните си елементи. Още една богата на запаси страна на страната на Русия безспорно е в полза на Кремъл, отбелязва АРД.

Руски флагове нееднократно са се били развявани на митинги в страната, като не е ясно до каква степен това е било импровизиран или следен акт. Възможно е да е било и израз на антифренските и антизападни настройки в страната. Русия би могла да се възползва от тези настроения както в Нигер, по този начин и в прилежащите Мали и Буркина Фасо, разяснява АРД.

Интересите на Европа

За френското държавно управление превратът в някогашната колония Нигер представлява тежък удар. Той слага под въпрос цялоото военното наличие на страната в района на Сахел. Сътресенията в прилежащите страни бяха трансформирали Нигер в геостратегически бастион на Запада в района.

Антифренска проява в поддръжка на преврата в НиамейСнимка: AFP/Getty Images

Париж има към 1500 - 2000 бойци в Нигер. Изключително бедната страна има обаче голямо икономическо значение за Франция - оттова се внасят 20 % от урана, който е съществена суровина за атомните електроцентрали. Ако договорът за този експорт не бъде продължен, каквито кардинално са проектите, това би подкопало френските старания за понижаване на зависимостта от  съветския уран, показва АРД.

Нигер е значима страна и за Германия. Бундесверът поддържа база, ситуирана наоколо до столицата Ниамей, в която има към 100 немски бойци. Тя е и част от инфраструктурата, която доставя немските войници в Мали, които следва да се изтеглят тази година. Неясно остава и бъдещето на образователния център на Бундесвера в Нигер, в локални бойци трябваше да се упражняват за битката си срещу ислямистките милиции.

През последните години Германия и Европейският съюз вложиха доста средства за сътрудничество с Нигер - една от дребното демократично ръководени страни в района. Като директен пункт тя е значим сътрудник за ограничение на потока африкански бежанци към Европа. Брюксел си сътрудничеше със страната главно за да блокира миграционния маршрут от пустинния град Агадез към Либия, напомня АРД.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР